Különleges gyermekotthonunk Tata városában 2003-ban nyitotta meg kapuit. Ekkor még csupán kettő lakás működött a négyszintes épület első, ill. második emeletén és a Komárom-Esztergom Vármegyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium része volt. Későbbiek folyamán újabb két lakásotthonnal bővültünk, mostanra kettő szinten összesen négy lakásotthonban élnek a nevelésbe vett gyermekeink, fiatal felnőtt utógondozottain.

2016. szeptemberétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a fenntartónk.

A gyermekotthon a gyermekvédelmi szakellátás keretében otthont nyújtó-, különleges- és utógondozói ellátást biztosít 3-24 éves korig gyermekek és fiatal felnőttek számára Komárom-Esztergom Vármegye területéről. Vállaljuk a gyermekek mindennapos gondozását, ellátását, nevelését, szükség szerinti egyéni fejlesztését. A gyermekotthon otthont nyújtó ellátást, habilitációt, rehabilitációt biztosít az ideiglenes hatállyal elhelyezett átmeneti vagy tartós nevelésbe vett fogyatékos és ép intellektusú gyermekek számára.

A gyermekotthonunk engedélyezett létszáma 40 fő. Egy gyermekotthoni csoportban maximálisan 10 gyermeket helyezünk el. A gyermekotthon széles korhatárú és nemenként heterogén összetételű. Elsődleges szempont a testvérek együttes elhelyezése.

Lakásotthonaink funkcionálisan alkalmasak a gyermekek nyugodt életterének kialakítására. A lakószobák kisméretűek, kuckó-szerűek, de világosak, színes falakkal és a gyerekek korának megfelelő dekorációval az ott élő fiatalok igényei szerint. A berendezések, egyszerűek és praktikusak, nem keltik az elérhetetlen luxus érzését. A személyesség megjelenik a miliőben, mely érezhető bárki számára, aki ellátogat hozzánk.

Gyermekotthonunk tárgyi és személyi feltételei megfelelnek az otthont nyújtó és a különleges gyermekotthoni ellátás által támasztott törvényi követelményeknek.

Teljeskörűen biztosítjuk a gyermekvédelmi szakellátás rendszerébe került kiskorúak számára otthont, életkorának, egészségügyi és személyiségállapotának megfelelő gondozást, nevelést, fejlesztést, képességük szerinti iskoláztatást. Elősegítjük a vérszerinti családba való visszahelyezést, illetve a majdani önálló életkezdést.

Gyermekotthonunk tárgyi és személyi feltételei megfelelnek az otthont nyújtó és a különleges gyermekotthoni ellátás által támasztott törvényi követelményeknek:

A gyermekotthonba bekerült gyermekek lelki sérülést szenvednek, ezért segítenünk kell nekik megérteni és feldolgozni mindazt, ami vele és családjával történt, ami a gyermekotthoni elhelyezéséhez vezetett. A feldolgozás céljából pszichológus alkalmazása nélkülözhetetlen. A gyermekeknek lehetőségük van egyéni vagy csoportterápián részt venni, amely segít lelki problémáik, gondjaik megoldásában. Lehetővé kell tenni, hogy a gondozott gyermek, ha úgy érzi, hogy a gyermekotthonon belül nem kaphat megfelelő választ, kívülállóhoz forduljon.

A lakásotthoni csoportokban önálló csoportgazdálkodás folyik. Meghatározott keretösszegből kell a gyerekek teljes körű ellátását megoldanunk. Szeretnénk a gyerekeket/fiatalokat megtanítani a pénz értékére, beosztására, mely tudást később fel tudnak használni.

A hétvégi és szüneti programok alkalmával növendékeink részt vesznek a városban szervezett kulturális programokon (kiállítások, színházi előadások, koncertek). Igyekszünk minél több kirándulást, túrát, szabadtéri programot szervezni. Ez növeli a gyerekek testi edzettségét, állóképességét, lehetőséget ad jóízű beszélgetésekre és tartalmas együttlétekre. Bővülnek a gyerekek ismeretei, és felejthetetlen élményekben lehet részük. Nyári szünetben több tábort is szervezünk a gyermekotthon lakói részére.