A Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Komárom-Esztergom Vármegye székhelyén 1967. óta működik gyermekotthon. A Gyermekvédelmi Központ könnyen megközelíthető a megye minden pontjáról és a fővárosból is. Az intézmény a város szívében van, közel a távolsági buszmegálló és a vasútállomás.

Kezdetben egy nagy nevelőotthonként működött majd az évek alatt a törvényi elvárásoknak megfelelően több lényeges változáson esett át. Korábban a fenntartó Budapest Főváros Önkormányzata volt. A „nevelőotthon” kizárólag a főváros területéről fogadott gondozottakat. A kezdeti 180 fős létszám fokozatosan csökkent. A hagyományos nagy nevelőotthoni formát a jogszabályi változásoknak megfelelően két önálló szakmai egységben működő korszerű elrendezésű, modern apartman rendszer váltotta fel.

2014-ben már csak 80 gyermeket látott el az intézmény, két önálló gyermekotthont működtetve. Így került át a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásába.

Mindkét gyermekotthon 40 férőhelyes. Az itt élő gyermekek gyámhivatalok beutalásával kerülnek a szakellátás rendszerébe. Napjainkban az intézmény Komárom-Esztergom vármegyéből fogad elsősorban gyermekeket, de még mintegy egyharmada a gyermekeknek fővárosi illetőségű.

Jelenleg 3 és 21 év között tartózkodhatnak gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és fiatal felnőttek az intézményben, ahol szakmai egységenként négy-négy lakócsoport működik.

A növendékek számára egy - egy 120 nm-es lakás áll rendelkezésére, korszerűen felszerelt tágas nappalival, 2-3 ágyas szobákkal. A családias jellegű lakásokban maximum tíz, különböző életkorú fiú és lány él együtt.

A kicsik a város óvodáiba járnak. Az általános iskolások legtöbbje az intézmény székhelyén működő 8 osztályos általános iskolában tanulnak. A középiskolások Oroszlány város és a városkörnyéki középfokú intézmények tanulói.

Nagykorú utógondozott fiataljaink számára a városban egy „félutas” lakás ad lehetőséget a felkészülésre az önálló életre. Ebben a lakótelepi lakásban 4 fő helyezhető el, az ottélők „félúton” vannak a gyermekotthoni szakellátás és az önálló élet között. Vagy önálló jövedelemmel rendelkeznek és takarékoskodnak, vagy pedig felsőfokú intézményekben tanulnak.

A gyermekotthonokhoz gondozott park, sportpálya és játszótér tartozik. A gyermekek legkedveltebb szabadidős tevékenységeihez járul hozzá a közeli uszoda, kerékpárpark és a konditerem.  Kitűnő lehetőség a vízisportok gyakorlására a városi csónakázótó, a környékben szebbnél szebb kirándulóhelyek találhatók.